fbpx

Apa Kegunaan Pisang Dalam Dunia Kosmetik ?

Apa Kegunaan Pisang Dalam Dunia Kosmetik ?

Semua org sudah maklum bahawa pisang memiliki pelbagai manfaat. Salah satunya manfaat bagi kecantikan kulit. Pisang mampu membuat wajah lebih bersinar secara natural, kerana mengandungi banyak vitamin dan mineral yang diperlukan kulit. Baik untuk peremajaan atau perbaikan kulit. Pisang juga menutrisi kulit dan membuatnya lebih sihat dari dalam.
.


1. Menghilangkan kulit berminyak

Campurkan satu biji pisang dengan tiga sudu air lemon. Usapkan pada wajah anda. Biarkan selama 10 minit dan cuci dengan air suam. Lihat hasilnya setelah melakukan perawatan kulit ini secara rutin setiap hari selama dua minggu.
.
2. Pelembab semulajadi

Dengan menggunakan pisang, anda dapat mengurangkan penggunaan produk bahan kimia yang dapat memberikan kesan sampingan pada kulit anda. Hancurkan pisang dan sapukan pada wajah anda. Biarkan selama 10 minit, kemudian bersihkan. Lihat bagaimana kulit anda menjadi kenyal dan halus seperti bayi.

3. Menegangkan kulit

Campurkan satu biji pisang dengan tiga sudu oats. Tambahkan juga tiga sudu minyak kelapa. Buat adunan ini menjadi masker wajah. Sapukan pada wajah, kemudian utut perlahan dengan gerakan bulatan. Kemudian bersihkan dengan menggunakan air suam.

Itu saja kebaikan pisang dalam dunia kosmetik 🙂  nanti kan tips seterusnya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *