fbpx

[Bhg.3] BAHAN KANDUNGAN ZAFESHA SIMPLY FOUNDATION

Ketahui manfaat Copernicia cerifera wax (Brazilian Palm Tree) untuk kulit anda

Carnauba Wax : Apa itu?

Daun kelapa sawit Copernicia Cerifera (Brazillian Palm Tree), yang tumbuh di timur laut Brazil, digunakan untuk membuat lilin carnauba. Ia diambil dari pokok dengan mencabut daunnya (Praktis terkini mengesyorkan bahawa tidak lebih daripada 10 daun dicabut pada satu masa untuk memastikan pokok itu kekal sihat). Sifatnya adalah hypoallergenic, mempunyai takat lebur yang tinggi, dan sangat melembapkan kulit. Hal ini menjadikannya salah satu bahan terbaik untuk meningkatkan kepekatan bahan  solekan mata dan produk penjagaan kulit yang lain.

Lilin Carnauba sering digunakan bersama dengan bahan pemekat lain seperti cocoa butter atau beeswax untuk memberikan tekstur produk itu lebih keras. Ia juga melindungi kulit dan rambut serta menjadikannya bersinar dan kelihatan sihat.

Simon Badal, iaitu merupakan Ketua Jabatan Farmaseutikal di Universiti India Barat, mengatakan bahawa lilin carnauba sangat bagus dalam membuat emulsi dan mengikat minyak ester dan minyak mineral dengan baik. Ia juga meningkatkan takat lebur gel, sekali gus menjadikannya bahan tambahan pilihan dalam formulasi gincu, balm bibir dan maskara selain menyediakan permukaan berkilat dan licin.

Contoh Aplikasi Penjagaan Kulit dan Rambut serta Kadar Penggunaannya:

Apa yang Carnauba Wax Boleh Lakukan untuk Anda ??

Selain daripada memastikan kualiti produk sentiasa terjamin dan dalam keadaan baik, ia juga dapat memberikan permukaan kemasan produk itu cantik dan berseri. Lilin carnauba ini dapat membantu melindungi produk daripada rosak akibat terkena air kerana ia tidak larut dalam air. Malah, jika ada bendasing terkena pada permukaan, ia tidak akan berjaya menembusi lapisan lilin tersebut. Kesimpulannya, sifat hidrofobik ini sangat diguna pakai dalam banyak produk kosmetik dan farmaseutikal.

Takat lebur lilin carnauba yang sangat tinggi menjadikannya sangat baik untuk meningkatkan kestabilan termo formulasi kosmetik, yang berfungsi untuk mengekalkan komposisi fizikal atau molekulnya apabila ia tertakluk kepada haba yang tinggi. Dengan sifat kekerasan semula jadi, kilauan dan kalis air, lilin carnauba dipercayai sesuai dijadikan bahan asas untuk membuat lilin serta produk kosmetik, seperti balm bibir atau deodoran.

Hakikat bahawa lilin carnauba mempunyai takat lebur yang tinggi membezakannya daripada lilin semula jadi lain, terutamanya beeswax. Dengan sifat hypoallergenicnya, ia berfungsi sebagai sejenis salutan untuk kebanyakan produk penjagaan kulit dan juga bertindak sebagai agen pengikat. Ini seterusnya akan menghalang produk seperti krim dan balm daripada cair pada suhu bilik di samping ia selamat untuk kegunaan manusia dan tidak akan menyebabkan reaksi allergi serta iritasi kulit.

Ciri ini juga menjadikannya sesuai digunakan dalam industri kosmetik, terutamanya, dalam pengeluaran gincu, foundation, deodoran, dan pelbagai produk kosmetik lain. Kita juga boleh menemuinya dalam maskara, celak dan pembayang mata. Walau bagaimanapun, terdapat rekod yang mengatakan ia boleh menyebabkan dry eye syndrome, yang menyebabkan mata menjadi kering, iritasi dan gatal-gatal.

Ciri pengemulsi, pemekat, pelembut dan emolinya (kualiti yang bantu melembutkan atau menenangkan kulit), menjadikannya bahan tambahan hipoalergenik biasa digunakan dalam produk kosmetik seperti krim muka, deodoran, pelbagai kategori solek dan produk pelindung matahari. Dalam produk ini, lilin carnauba bertindak sebagai agen pengikat semula jadi yang menguatkan kuasa pegangan mereka, seterusnya menjadikan pemakaian produk yang mengandungi bahan lilin ini iaitu contohnya pada muka atau rambut tahan lebih lama. Demikian, menjadikannya komponen popular dalam produk rambut, seperti styling waxes, serta dalam salap (ointments), yang perlu kekal pada lapisan kulit untuk tempoh yang lama bagi membantu penyembuhan luka.

Namun begitu, disebabkan sifat ini, lilin carnauba akan duduk di atas kulit dan memegang minyak serta kotoran. Jadi, pastikan anda menggunakan pencuci muka atau rambut setiap hari untuk menyingkirkan lilin carnauba ini.

Lilin Carnauba boleh bercampur baik dengan beberapa jenis lilin lain daripada sumber tumbuhan, haiwan dan mineral, serta dengan resin yang berbeza, sama ada ia semula jadi ataupun sintetik. Seterusnya, dalam mana-mana campuran ini, lilin carnauba akan membantu meningkatkan sifat mengikat bahan dalam emulsi, membolehkan cecair mudah terikat dengan bahan kimia, terutamanya minyak. Ini seterusnya membantu dalam merumuskan produk dengan konsistensi berkrim yang tahan lama.

Disamping itu, jika ia digunakan dalam formulasi produk stick, seperti deodoran, gincu, ataupun foundation stick, gabungan antara lilin carnauba dengan mana-mana lilin lain ini akan membantu bagi meningkatkan ketumpatan lipid. Yang membolehkan produk mengekalkan struktur pepejal (stick) terutamanya apabila ia disapu rata pada kulit. Kebolehan ia untuk disapu rata pada kulit menjadikan lilin carnauba ini sesuai digunakan dalam solekan. Hal ini kerana ia boleh mengekalkan keanjalan bentuk dan bukannya struktur seperti keras kejung serta menjadikan produk lebih mudah digunakan disamping kebolehlarasan. Ciri-ciri ini juga menjadikan lilin carnauba sebagai agen yang sangat sesuai untuk menghilangkan bulu badan yang tidak diingini buat sementara waktu.

Adakah Carnauba Wax Selamat?

Lilin Carnauba secara amnya diklasifikasikan sebagai tidak toksik atau berbahaya oleh Pangkalan Data Dalam Kulit Kumpulan Kerja Alam Sekitar.

Walaubagaimanapun ia dianggap selamat untuk digunakan, lilin carnauba adalah untuk kegunaan luaran sahaja. Adalah penting untuk berunding dengan pengamal perubatan sebelum menggunakan produk ini untuk tujuan terapeutik. Wanita hamil dan menyusu, serta mereka yang mempunyai kulit sensitif, anda dinasihatkan supaya tidak menggunakan lilin carnauba ini tanpa nasihat doktor.

Sebelum menggunakan lilin carnauba, anda digalakkan untuk membuat ujian kulit terlebih dahulu. Ia boleh dilakukan dengan mencairkan 1 sudu kecil lilin carnauba dalam 1 sudu kecil minyak pilihan dan kemudian sapukan sedikit produk dengan kadar saiz duit syiling pada kawasan kecil kulit yang tidak sensitif. Jika tiada rasa iritasi atau pedih bermaksud anda sesuai menggunakannya. Walaupun begitu, anda diingatkan bahawa, lilin Carnauba ini tidak boleh digunakan berhampiran bahagian dalam hidung dan telinga atau pada mana-mana kawasan kulit yang sangat sensitif.

Potensi Kesan Sampingan Carnauba Wax

Kesan sampingan yang berpotensi daripada lilin carnauba termasuk kulit kering, jerawat, ruam, keradangan, dermatitis, pening, loya, penglihatan kabur dan kekeringan, kerengsaan, atau pedih mata. Sekiranya berlaku tindak balas alahan, hentikan penggunaan produk dan berjumpa doktor atau ahli farmasi dengan segera untuk pemeriksaan kesihatan dan tindakan pemulihan yang sesuai.

Rujukan :

  1. https://www.teadorabeauty.com/blogs/all/buriti-superfruit-health-beauty

Produk yang mengandungi lilin carnauba dalam Produk Kecantikan

Zafesha Simply Foundation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *