fbpx

Cara Pilih Warna Foundation

LANGKAH 1 : KENALPASTI TENTANG KULIT KITA

1) Ketahui dan Fahami Warna Dasar Kulit (undertone skin)

Untuk pengetahuan semua, kurang tepat kalau kita hanya tengok pada permukaan kulit sahaja sebabnya permukaan kulit boleh berubah warna disebabkan faktor persekitaran macam sunburn atau parut jerawat dan sebagainya. Akan tetapi, kalau uolls dapat kenalpasti warna dasar kulit, ianya sangat membantu uolls untuk dapatkan warna foundation yang paling atau hampir sesuai dengan tona kulit wajah.

Berikut terdapat 3 jenis warna dasar kulit :

Sejuk (Cool) : Kulit cenderung berwarna biru, merah atau pink
Hangat (Warm) : Kulit cenderung berwarna emas, kuning atau peach
Natural : Kulit mempunyai kombinasi warna sejuk dan suam

Jenis kulit tak membantu untuk pemilihan warna foundation, akan tetapi maklumat ini sangat diperlukan untuk tentukan jenis foundation yang boleh atau paling sesuai untuk dipakai.

 

Kulit jenis berminyak : Pilih matte finish foundation atau oil-free liquid (bebas minyak) foundation atau powder foundation.
Kulit jenis kering : Pilih mosturizing atau hydrating cream foundation atau stick foundation
Kulit jenis sensitif : Pilih hypoallergenic dan scent-free foundation
Kulit jenis kombinasi : Powder Foundation lebih sesuai

Untuk menukar warna foundation pula yang mana warna foundation tersebut tak sesuai dengan warna dasar kulit (undertone skin), uolls boleh olah warna foundation tu untuk jadi lebih match dengan undertone skin. Caranya, bagi mendapatkan undertone berwarna kuning, tambahkan kunyit. untuk pink atau biru undertone, tambahkan blusher yang berwarna pink ke coklat.

Selamat mencuba ❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *