fbpx

Kenali 6 jenis Jerawat

Ma­­­­­­­sa­­lah jerawat bukan hanya dialami golongan remaja. Jerawat dialami oleh sesiapa sahaja tanpa mengira usia dan jantina. Jerawat bermula dari pembukaan kelenjar sebum yang tersekat, menyebabkan bakteria merebak dan mendedahkan bukaan pada kotoran. Bukaan kelenjar akan membengkak sebelum pecah dan mengeluarkan cecair seperti nanah yang dikenali sebagai pustule.

Perubahan hormon bagi remaja lelaki dan perempuan dalam tubuh mereka membuatkan liang roma mula membebaskan minyak atau sebum yang akan menyebabkan jerawat.

Jerawat membimbangkan terutama golongan remaja wanita dan lelaki, jerawat boleh menyebabkan seseorang itu merasa malu dan rendah diri untuk berhadapan dengan kawan-kawan dan orang ramai. Jerawat akan muncul di kawasan liang roma sensitif pada rangsangan hormon. Ketika berpeluh, jerawat akan kelihatan menonjol yang membuatkan kita tidak selesa.

Di sini terdapat 6 jenis jerawat yang anda perlu tahu :

 


.
1)PUSTULE
Pustule terjadi apabila liang kulit tersumbat mengalami jangkitan lalu membengkak/kemerahan dan bernanah. Bahagian tengahnya berwarna putih atau kuning seperti gunung berapi yg nk meletus.

2)PAPULES
Papules adalah jerawat yg meradang. Peradangan terjadi akibat pori pori yg tersumbat. Jerawat Papules berbentuk benjolan kecil berwarna merah dan terasa lembut jika disentuh.

3) WHITEHEADS
Whitehead terjadi disebabkan lebihan minyak dan kulit mati yg terperangkap dibawah liang yg tertutup. Minyak dan bakteria yg terperangkap itu akan membentuk jerawat dalam yg berwarna putih atau kekuningan.

4) BLACKHEAD
Blackhead adalah lebihan minyak dan kulit mati yg terkumpul pada kelenjar “sabaceous”. Blackhead adalah pori yang tersumbat tetapi dalam keadaan permukaan kulit terbuka. Apabila terdedah pada udara,akan berlaku pengoksidaan yg menyebabkan warna lebihan minyak dan kulit mati yg tersumbat itu bewarna hitam.

5) CYSTIC
Cystic adalah jerawat batu berwarna lebih merah dan meradang. Jika terus dibiarkan, Ia akan meninggalkan parut yang susah dihilangkan. Ia terjadi kerana kelenjar minyak yang terlalu banyak dan pertumbuhan sel yang tidak normal

6)NODULE
Nodule (Acne kronik!) berentuk seperti benjolan keras,besar dan menyakitkan. Terjadi sebab parut berlubang, trauma teruk serta luka pd permukaan kulit. Kalau tak rawat bebetul, nodule ni terbentuk semula walaupun dah hilang tau.

Semoga bermanfaat ❤

 

Nak tau cara senang hilangkan jerawat, guna la ZS foundation sbb kaya dgn argan oil yg sangat baik sebagai antioksidan utk menghilangkan jerawat 🙂 JOM cuba ZS FOUNDATION SEKARANG!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *